Kronik: Femern-forbindelsen er en gave til den danske bygge- og anlægsbranche – men gaven kræver en indsats
Femern Bælt-tunnelen er et af Europas største mega-infrastrukturprojekt og en vækstmotor for en stor del af udviklingen på Sjælland – særligt i bygge- og anlægsbranchen. Udviklingen skubber til hele branchen, og alle fra de store virksomheder til de små SMV’er skal op på dupperne, hvis de ikke vil være bænkevarmere om få år!
1. januar 2023 kommer til at starte med et brag! Er du klar til festen?
Allerede om 6 måneder kræver lovgivningen, at der regnes på den samlede CO2-udledning for alt nybyggeri. For byggeri over 1000 m2 skal et nyt krav om max udledning på 12 kg CO2-ækvivalenter per m2 per år dokumenteres, og kravet skærpes løbende frem til 2029.
Vi er først lige begyndt
Den nuværende, frivillige bæredygtighedsklasse, for de klimaambitiøse bygherrer, vil skærpe kravene til 5kg CO2-ækvivalenter per m2 per år i perioden – måske følger det lovpligtige krav med ned til samme niveau. Det kommer til at resultere i gigantiske ændringer i byggeriet. Både i materialer, design, udvikling og i dokumentationen – og det betyder, at INGEN i byggeriet kan fortsætte med at gøre, som de plejer.
Netop derfor har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse valgt at støtte Erhvervsfyrtårnet for bæredygtigt byggeri og erhvervsudvikling med afsæt i Femern Bælt-forbindelsen. Målet er, at Erhvervsfyrtårnet skal være en stærk løftestang for at skabe innovation og viden om bæredygtigt byggeri og anlæg, tiltrække flere virksomheder til regionen og skabe vedvarende vækst, arbejdspladser og eksport.
Alle mand ombord eller mand over bord?
Der er gode takter på tværs af hele branchen, men nu skal vi have alle med. Særligt de små- og mellemstore virksomheder kommer på en stejl læringskurve i de kommende år. Hvis de ikke kridter sikkerhedsskoene, så risikerer de ganske enkelt at miste konkurrenceevne, imens deres konkollegaer vinder de grønne bygge- og anlægsprojekter.
Tre af de aktører der, i samarbejde med virksomhederne, skal være med til at sikre at bæredygtigt byggeri og anlæg bliver en national styrkeposition er WE BUILD DENMARK, Odense Robotics og Danmarks Tekniske Universitet – DTU.
Samarbejde bringer os i front
Bæredygtighed, digitalisering, automatisering og robotteknologi er i fuld gang med at blive et konkurrenceparameter. Det er store dagsordener, og det ændrer praksis i virksomheder og på byggepladser. Derfor kræver det en fælles indsats i branchen! Der er ingen, der kan løse det alene, og derfor skal vi blive endnu bedre til arbejde sammen på tværs af sjak, virksomheder, konsortier, og landegrænser.
Sammen skal vi optimere alle trin i byggeriet lige fra materialevalg og -design, over konstruktionsudformning, genbrug og cirkulært byggeri – ellers er vi ikke en del af fremtidens byggeri eller produktion.
I erhvervsfyrtårnet bidrager vi i WE BUILD DENMARK og DTU til innovationssamarbejder, etablerer netværk, matcher virksomheder og vidensinstitutioner og udvikler kompetencer bredt i branchen – vi understøtter, at bæredygtigt byggeri og anlæg bliver en styrkeposition i ind- og udland. Til gavn for bundlinje og klima!